Spouw-isolatie

Algemene informatie

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: lagere energiekosten, meer wooncomfort en goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie een relatief goedkope maatregel die zich snel terugverdient. Voor een gemiddelde Nederlandse tussenwoning is de investering in ongeveer 3,5 jaar terugverdiend. Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis en er is minder tocht. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit. (Bron: www.milieucentraal.nl)

Kosten en baten

Wie via onze aanbieding zijn/haar huis isoleert betaalt per vierkante meter € 11,- excl. BTW, na subsidie. Hiernaast betaalt u € 30,- per ventilatierooster (gangbaar is 2 roosters maar dit kan per woning variëren). Mocht blijken dat er puin uit uw gevel verwijderd moet worden (wat uitzonderlijk is) dan zullen hiervoor ook extra kosten in rekening gebracht worden. Voor een tussenwoning kunt u uitgaan van ca. € 500,- aan totale kosten (35 m2 geveloppervlak, incl. BTW), en €385,- na subsidie. Voor een hoekwoning kunt u uitgaan van ca. € 1.800,- (100 m2 geveloppervlak,  incl. BTW) en €1.100,- na subsidie. De besparing die u behaalt, hangt sterk samen met hoe warm u uw huis stookt. Bij een gemiddelde situatie zal de besparing voor een tussenwoning jaarlijks ongeveer € 200,- bedragen (350 m3 gas) en bij een hoekwoning het dubbele (700 m3 gas ofterwijl € 400,-). De investering verdient zich gemiddeld (!!) dus in ongeveer 3 jaar terug. Stookt u zuiniger dan gemiddeld dan zal de terugverdientijd iets langer zijn.

Veelgestelde vragen over spouwisolatie

Ik woon in een tussenwoning/woning op het zuiden. Is spouwisolatie wel de moeite?

Voor elk type woning valt met isolatie goed op stookkosten te besparen en bespaart u fors op de kosten voor verwarming. Bij een buitentemperatuur van 0° is de oppervlaktetemperatuur van een ongeïsoleerde binnenmuur 13 °, na isolatie is dat 18°. Bij een zeer gunstig gelegen woning, met een gevel op het zuiden, zal het isolatierendement iets (maar niet extreem veel) lager zijn. Of het de moeite is om toch te isoleren is uiteindelijk een keuze die u zelf maakt. Via ons e-mailadres  kunt u een opgave van de te verwachten besparing voor uw geval aanvragen.

Ik heb gehoord dat geglazuurde stenen kunnen barsten als je de spouw isoleert

Aan de voorzijde van de woningen in onze wijk is een deel van de bakstenen geglazuurd. Glazuur vormt inderdaad in principe een risico. Bakstenen zijn van zichzelf dampopen, eventueel vocht in de spouw kan via de openingen in de steen verdampen. Het glazuur sluit de steen af en het vocht kan dan niet meer verdampen. Echter: in ons geval beslaat het geglazuurde deel slechts een klein oppervlak en zijn er redelijk brede voegen – en die zijn wel dampopen.

Wat voor materiaal wordt er gebruikt?

Voor spouwisolatie komen in principe diverse materialen in aanmerking. Vroeger werd veel gebruik gemaakt van PUR-schuim en minerale wol. Moderne na-isolateurs gebruiken EPS-parels. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als tempex, een materiaal dat al vele jaren wordt gebruikt. De EPS-parels zijn waterafstotend maar dampdoorlatend (ademend). Het bestaat uit één soort materiaal en is dus in principe recyclebaar. EPS heeft een hoge isolatiewaarde. De parels worden vermengd met lijm en dan in de spouw geblazen. Na afloop worden de gaten in de voegen weer dichtgemaakt.

Hoe zit het met ventilatie en schimmel?

Vuistregel is dat er na isolatie geen problemen komen als er in de situatie daarvoor ook geen waren. Van het vocht in een woning wordt slechts 10% weggeventileerd via de muren. Dus als die muren worden geïsoleerd betekent dat niet dat er totaal geen ventilatie meer is. Wel geldt dat ventilatie belangrijk is, zeker als u de woning isoleert: zet de bovenlichten (bovenraampjes) een stukje open of laat eventuele kleproosters openstaan, dat is goed voor frisse lucht. Vochtige lucht warmt slechter op dan droge lucht, dus ventileren is goed voor het binnenklimaat en zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken. Schimmel kan incidenteel ontstaan als er in de spouw een brok cement o.i.d. ligt.

Bij mijn huis zit er puin in de spouw. Kan ik dan wel laten isoleren?

Valpuin of valspecie in een spouw kan problemen opleveren omdat er ter plaatse van die brok een koudebrug ontstaat. Het vocht kan dan gaan doorslaan naar de binnenmuur en wordt zichtbaar in de vorm van een schimmelplek. Het wordt dan ook afgeraden een spouw te isoleren waarin puin aanwezig is. Om vast te stellen of er valpuin of valspecie in uw spouw zit, zal de spouw vooraf worden geïnspecteerd. Dit gebeurt door middel van endoscopisch onderzoek. Grotere brokken zullen moeten worden verwijderd door bakstenen uit de muur te halen en weer terug te plaatsen. Hierna kan de woning alsnog geïsoleerd worden.

Hoeveel tijd kost spouwisolatie?

Gespecialiseerde medewerkers kunnen 150 m² per dag voorzien van spouwisolatie. In onze wijk zou het betekenen dat een team in één dag een hoekhuis en een tussenwoning onder handen kan nemen.

Wat als al jaren geleden isolatie is gedaan, werkt die nog goed?

In sommige gevallen (b.v. bij sommige zijgevels van de hoekhuizen in de hofjes) is al spouwisolatie toegepast. Als bewoners geen problemen ondervinden, is er geen reden om die isolatie te herzien; in principe fungeert die nog gewoon. Heeft u twijfels? Neem dan even contact met ons op. Doe dit a.u.b. ook als u niet zeker weet of uw gevel al wel of niet is geïsoleerd. Wij kunnen voor u inspecteren of dit het geval is.

Wat als mijn buren niet meedoen?

Bij voor- en achtergevel loopt de spouw door naar de buren toe. Als uw buren niet kiezen voor spouwisolatie, is dit geen probleem. De isolateur zal ervoor zorgen dat in ieder geval uw geveldeel volledig geïsoleerd is. De isolatiedeken zal een klein stuk doorlopen tot in de gevel van de buren. Dit is zowel voor uw woning als voor die van de buren geen bezwaar.