HR++ glas en tripleglas

Algemene informatie

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Isolatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert je wooncomfort. Isolatieglas zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft. Daardoor gaat de verwarming minder vaak aan en verbruik je minder gas. Bovendien is het comfortabel: geen kou meer bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer aan de binnenkant en je hebt minder geluid van buiten.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wat voor glas ik in mijn huis heb?

Als u (of een vorige bewoner) het glas nooit heeft vervangen, dan heeft u op dit moment enkel glas. In veel woningen, ook in de voormalige studentenwoningen, is het glas echter op een gegeven moment vervangen. Als u kijkt op de metalen strip die beide glasplaten van het raam uit elkaar houdt, dan ziet u daar informatie staan, zoals een jaartal. Ook staat daar de aanduiding HR, HR+ of HR++ vermeld, voor zover van toepassing.

Hoe werkt HR++ glas?

HR+++ is de naam voor de nieuwste generatie isolerend glas. Het is duurder dan dubbel (spouw)glas, maar isoleert ook beter. Ter vergelijking: Enkelvoudig glas van 12 mm heeft een u-waarde van 5.6, isolerend dubbelglas komt op 3.3. HR++ glas met gasvulling / lucht haalt zelfs een u-waarde van 1.2. De u-waarde staat voor de isolatiewaarde van de constructie bij ramen en deuren. Die lage u-waarde bij HR++ glas wordt bereikt door aan één zijde van het raam een dun laagje metaal aan te brengen. Die coating is nagenoeg onzichtbaar en zal de warmte die naar binnen komt beter vasthouden. De isolatiewaarde is verder nog verhoogd door de toepassing van een edelgas i.p.v. lucht in de spouw.
In nieuwbouwwoningen wordt al standaard HR++ glas toegepast.

Wanneer is HR++ glas plaatsing de moeite?

Als u nu enkel glas heeft of eenvoudig dubbelglas en u overweegt om de spouw te isoleren, dan is het de moeite waard om HR++ te overwegen. Als de muur rond het raam geïsoleerd wordt, is het raam het koudste vlak en zal er veel warmte via de ramen verloren gaan.

Driedubbel glas?

Er is inmiddels ook drielaags glas op de markt, het tripleglas, ook wel HR+++ genoemd. Vraag ernaar bij de aanbieder en lees vooraf deze site voor heldere informatie:www.verbouwkosten.com

Onderhoud en service

De garantie op HR++-glas is 10 jaar, mits er onderhoud is gepleegd. Onderhoud wil zeggen dat u een keer per jaar de conditie van kit en schilderwerk moet inspecteren. Als er niet goed geventileerd wordt (ook in de winter!), kan het vocht condenseren op houten stijlen en dorpels die daardoor kunnen gaan rotten. Daardoor zal de hoeveelheid vocht op de randafdichting toenemen en dat is niet goed voor de beglazing. Verder is het zaak om bij het schoonmaken van de ramen geen schurende middelen te gebruiken.

Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

Als u besluit het glas in de bestaande kozijnen te laten plaatsen, is het plaatsen van glas een klus die relatief snel klaar is. Op www.milieucentraal.nl kunt u een video bekijken van hoe zo’n plaatsing in zijn werk gaat.

Kan ik HR++glas ook zelf plaatsen?

Het plaatsen van HR++-glas is werk voor de vakman. Als het glas niet goed wordt geplaatst, kan vocht de randverbinding aantasten en zal het glas op den duur gaan ‘lekken’.