ZOLDERISOLATIE

Algemene informatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Meer dan 80% van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Als u handig bent, kunt u het ook (deels) zelf doen. Voor een gemiddeld of minder bedreven klusser is dit echter een flinke klus.

Kosten en baten

De kosten voor het isoleren van de zolder bedragen gemiddeld ongeveer € 2.800,-. De besparing die u hiermee bereikt, hangt vooral af van uw stookgedrag. Bij een gemiddelde situatie kunt u een besparing verwachten van ongeveer € 400,- (650 m3 gas) per jaar. De terugverdientijd van de maatregel bedraagt dan 7 jaar. Stookt u zuiniger dan gemiddeld dan zal de terugverdientijd iets langer zijn. Als u de zolder niet als verwarmd vertrek in gebruik heeft zal de besparing aanzienlijk lager zijn.

Veel gestelde vragen over zolderisolatie

Hoe werkt het?

Daken kunnen langs de binnenkant en de buitenkant worden geïsoleerd. Bij isolatie langs de buitenkant worden eerst alle dakpannen verwijderd. Nadat er een laag isolatiemateriaal plus een beschermingslaag tegen vocht is aangebracht op het houten dakbeschot, worden de dakpannen terug geplaatst. Gebruikelijker (en meestal goedkoper en eenvoudiger) is isolatie langs de binnenkant. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dakbeschot geplaatst. Een laag van 8 tot 10 centimeter isolatiemateriaal is gebruikelijk. Daarop wordt vervolgens een afdeklaag geplaatst, bijvoorbeeld van gipsplaten. Daarnaast zijn er systemen in de handel waar toplaag en isolatiemateriaal zijn gecombineerd in kant-en-klare platen. Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en voorzien van een witte vinylafwerking. Het voordeel hiervan is de snelle werkwijze. Kijk voor meer informatie over deze methode op: www.isobouw.nl

Ik gebruik de zolder alleen als slaapkamer/opbergruimte. Heeft isoleren dan wel zin?

Als u geen verwarming heeft op uw zolder (of deze niet gebruik) zal de besparing minder groot zijn. Het kan echter nog steeds zinvol zijn om uw zolder te verwarmen. Dit hangt ook af van de specifieke situatie bij u thuis: Hoe warm stookt u uw huis? Verwarmt u alleen uw woonkamer en keuken of ook andere vertrekken? Is de zolder afgesloten met een luik of kan de warme lucht via het trapgat naar uw dak stromen? Onze energiecoach kan uw situatie bekijken en u advies geven voor uw persoonlijke situatie

Hoe lang duurt het isoleren van de zolder?

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal duurt ongeveer één dag (als u dit laat doen). Het afwerken met gipsplaten is meer werk en zal enkele dagen duren.

Kan ik mijn zolder ook zelf isoleren of kan ik zelf een deel van het werk doen?

Ja, dat is in principe goed mogelijk. Wel is het belangrijk dat u goed weet wat u doet en zorgvuldig werkt. Anders bestaat het risico dat uw dak slecht zal isoleren of dat u vochtproblemen krijgt. Verder is het goed om te weten dat het veel werk is om alles zelf te doen. Als u geen handige klusser bent en/of weinig tijd hebt, is het niet aan te bevelen. Als u een deel van het werk wilt doen, kunt u het isolatiewerk laten doen en het afwerken zelf doen. U weet dan zeker dat de isolatie goed zit.

Moet ik mijn zolder helemaal leeg halen?

Ja, dat is wel nodig. Als de aannemer aan het isoleren is, heeft deze een vrije ruimte nodig om te werken. Bovendien geeft met name het afwerken met gipsplaten veel stof.

Wilt u hulp bij het klussen? Dan brengen we u graag in contact met de klussendienst van Wij(k)werken Paddepoel.

De dienst komt tegen een kleine vergoeding graag helpen bij klusjes waar u tegen op ziet of niet aan toe komt. Ze hebben een busje ter beschikking waarmee men bijvoorbeeld grof vuil kan afvoeren. De mannen van de klusdienst komen de klus altijd eerst beoordelen en maken daarna graag een afspraak. Informatie is op te vragen via wijkwerken: 06 10874361. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag 9:00 uur tot 16:00 uur. Paddepoel Energiek heeft al geïnformeerd en een zolderopruiming (vooral dus de ruimte leeghalen/ misschien ook wat zaken wegdoen - een beetje het 'verhuisachtige' werk ) past prima in het straatje van de klussendienst. Wat betreft het fijne opruimwerk; dat blijft het beste om zelf te doen. Er wordt een tarief gehanteerd van 10 euro per uur en daarvoor komt de klussendienst meestal met twee man sterk bij u. Voor het afvoeren van grofvuil wordt een klein bedrag extra gevraagd.
Wijkwerken is actief in Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. Gevestigd aan Eikenlaan 288.

Spullen tijdelijk opslaan

Wilt u om de zolder te kunnen isoleren uw spullen tijdelijk droog opslaan? Geef het aan ons door en wij regelen een gratis opslagruimte voor u (garagebox in de buurt).

Als je isoleert, gaan de houten planken dan niet rotten?

De houten planken zullen alleen kunnen gaan rotten als er lekkage ontstaat vanuit de dakpannen. Dit is ongeacht het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Het is dus belangrijk om vooraf te zorgen dat uw dak in goede staat is. Als uw dak gaat lekken nadat het geïsoleerd is, zal het langer duren voordat u de lekkage ontdekt en zal het repareren van het lek lastiger een grotere (en dus duurdere) klus zijn.

Ik wil misschien een dakkapel, is die dan ook altijd geïsoleerd?

Bedrijven die tegenwoordig een dakkapel plaatsen, zullen deze altijd isoleren. Het is wel mogelijk dat een dakkapel die lang geleden geplaatst is, niet is geïsoleerd maar dit zal niet vaak voorkomen.

Mijn zolder is al geïsoleerd maar heel slordig. Kunnen jullie ook warmtemetingen doen?

Het beste is om dit af te stemmen met onze energiecoach.