Subsidies en financiering

Specifieke subsidies

Er zijn subsidies voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. In dit geval gaat het om geld vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze is aan te vragen tot en met 31 december 2016. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Er is voor dit jaar zeventigmiljoen euro subsidie beschikbaar. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. De energieprestatiegegevens en de subsidiebedragen zijn te vinden in de apparatenlijsten op deze pagina van de RVO-site.

BTW-teruggave

Het is mogelijk om de BTW (21%) op zonnepanelen terug te ontvangen. Hierover kun je meer lezen in deze PDF en je kunt ernaar vragen bij de aanbieder van zonnepanelen. Zij nemen dit mee in de offerte en kunnen de teruggave ook (helpen) regelen.

Lenen

De overheid stimuleert energiebespaarmaatregelen door particulieren en daarom kun je op dit moment (2016) tegen een gunstige rente geld lenen voor bepaalde maatregelen. Het is mogelijk tot maximaal € 25.000 lenen bij een rente van 2,6% - bij een looptijd van 10 jaar. Maatregelen die te financieren zijn met deze lening zijn: spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie, HR++-glas en waterzijdig inregelen. Voor meer informatie, zie de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.