WARMTEPOMP

Algemene informatie

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp waardoor het aantrekkelijk kan zijn om er één aan te schaffen.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Kosten en baten

Wie via onze campagne kiest voor een warmtepomp heeft de keus tussen twee opties: met een nieuwe CV-ketel of in combinatie met uw bestaande ketel. De Intergas Daikin 5 kw kost € 6.860,00 en dat is incl. montage, incl. BTW. Het betreft een pomp + een nieuwe ketel. Elga heeft een hybride warmtepomp i.c.m. een bestaande cv-ketel voor € 5.327. Dit ook incl. montage en incl. BTW. In beide gevallen is een subsidie van toepassing.

Wat u bespaart is op voorhand erg moeilijk aan te geven. Uw gasverbruik zal tot vrijwel nul gereduceerd worden. Alleen voor het koken resteert nog een klein verbruik. Daartegenover staat dat uw elektriciteitsverbruik zal stijgen. Bij een goed werkend systeem zult u minder extra kosten voor elektriciteit hebben dan u op gas bespaart. Dit verschil kan oplopen tot vele honderden euro’s per jaar. De besparing is echter sterk afhankelijk van een aantal factoren: uw verwarmingssysteem, uw stookgedrag en ook de ontwikkeling van de energieprijzen. In een ongunstige situatie is het denkbaar dat uw maandelijkse energiekosten zullen stijgen. Als u voor uw situatie een realistische inschatting wilt, kunt u het beste om een berekening van een energiecoach vragen.

* Naast het aanbod van Huisman Warmtetechniek loopt tevens een pilot-project van Grunneger Power, waarbij een beperkt aantal mensen voor een aantrekkelijk tarief een warmtepomp aan kunnen schaffen. De prijs hierbij is lager maar het aantal warmtepompen is erg laag en het is op dit moment niet te zeggen of u hiervan daadwerkelijk kunt profiteren. Het aanbod zal in ieder geval uitsluitend gelden voor leden van Grunneger Power. Het betreft hier een zelfde type warmtepomp als Huisman aanbiedt, inclusief nieuwe CV-ketel.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

Een warmtepomp is in principe alleen interessant in combinatie met lage temperatuurverwarming. Bij vloerverwarming is dit vaak het geval, maar bij een standaard verwarming via CV-ketel en radiatoren niet. Een warmtepomp werkt niet goed samen met de conventionele hoge-temperatuurradiatoren. Dan is het rendement te laag en kan de investering niet uit. Een warmtepomp werkt het effectiefst wanneer deze warm water levert met een maximale temperatuur van circa 55 °C. Bij hogere temperaturen dan 55°C loopt het rendement van de warmtepomp aanzienlijk terug. En gewone radiatoren vragen een hogere aanvoertemperatuur.

Wat is een hybride warmtepomp?

Het aanbod  betreft een zogenaamde hybride warmtepomp. Deze is interessant om te gebruiken in bestaande woningen waar radiatoren aanwezig zijn. Het gaat om een lucht-waterpomp die werkt in combinatie met een gasgestookte ketel, vandaar de term hybride.
De gasketel wordt alleen gebruikt als het echt koud is buiten (bijvoorbeeld 2 graden of kouder), dan zou de warmtepomp namelijk teveel vermogen moeten leveren. Ook in combinatie met een (nieuwe dan wel bestaande) CV-ketel kan dit een rendabele investering zijn.

Is zo'n warmtepomp voor mij de moeite?

Een hybride lucht-warmtepomp is een product voor mensen die echt verder willen gaan in het duurzaam opwekken van warmte. Algemeen kan wel gezegd worden dat dit soort pompen vooral interessant zijn wanneer u laag-temperatuurverwarming heeft of wanneer dit een optie is en/of voor mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Daarnaast kan het interessanter worden indien uw CV-ketel sowieso al aan vervanging toe is.

Om uit te rekenen of deze soort warmtepomp voor u de moeite is, laat de Stichting Paddepoel Energiek op dit moment een simulatiebereking voorbereiden. Zodra de gegevens uit die berekening bekend zijn, laten we het u weten. Mocht u zelf ervaringen hebben met een warmtepomp, dan horen we het graag.

 Mocht u zelf ervaringen hebben met een warmtepomp, dan horen we het graag.