Zonneboiler

Zonneboilers zijn iets minder populair dan zonnepanelen maar je kunt er wel mee besparen. De boiler levert natuurlijk het meeste warm water op het moment dat het zomer is en de zon schijnt. Toch zijn de opbrengsten ook in de winter zeker nog wel de moeite waard en een aanvulling op andere duurzame oplossingen, zeker als je de reductie van CO2-uitstoot belangrijk vindt. Je kunt een zonneboiler plaatsen in plaats van zonnepanelen, maar ook in combinatie met zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een opslagvat en een pomp. Als het zonlicht sterk genoeg is, wordt de pomp aangezet. In een gesloten leidingcircuit stroomt vloeistof door de collector die door het zonlicht wordt verwarmd. De vloeistof geeft zijn warmte vervolgens via een warmtewisselaar af aan het leidingwater in het opslagvat. Wanneer het zonlicht wegvalt, dan stopt de pomp. Het warme tapwater blijft in het opslagvat bewaard voor gebruik. Bij voldoende zonlicht wordt de pomp weer aangezet om het water in de boiler verder op te warmen. Op een mooie zomerdag kan de temperatuur in het opslagvat van 15 graden oplopen tot wel 85 graden. Wanneer u de warmwaterkraan aanzet, stroomt het warme water uit het opslagvat naar uw CV-ketel. Uw CV-ketel heeft hierdoor minder gas nodig om uw water te verwarmen. Als het water warmer dan 60 graden is, hoeft er zelfs helemaal niet worden bijverwarmd.

Doet een zonneboiler het ook in de winter?

Dit is totaal afhankelijk van het weer. In de winter is er veel minder zoninstraling dan dat er zomers is. Op een heldere dag kan de temperatuur in het voorraadvat gewoon nog oplopen tot boven de 60°C. Over het algemeen is het echter wel zo dat u in de winter veel minder bespaart dan in de zomer.

Kan mijn zonneboiler ook bevriezen of oververhitten?

Nee, hiertegen is het systeem beveiligd. Door uw boiler loopt een speciale vloeistof die ook in extreem strenge winters niet zal bevriezen. Daarnaast is de zonneboiler zo ingesteld dat het zichzelf uitschakelt wanneer het water in het voorraadvat op een warme dag tot boven de 85 a 90 graden is opgewarmd. De temperatuur in de zonnecollector op het dak loopt dan wel verder op maar hiertegen is het systeem bestand.

Hoeveel bespaar ik met een zonneboiler?

Besparingen zijn moeilijk te berekenen, er wordt nog onderzoek naar gedaan. Als je veel warm water verbruikt op tijden dat de zonneboiler goed levert, dan kan het beter uit. Er is momenteel subsidie verkrijgbaar op zonneboilers, waardoor het geheel wel een stuk aantrekkelijker wordt (zie onder); een zonneboiler gaat ongeveer 25 jaar mee. U kunt de energiecoach vragen om met u een berekening te maken voor uw situatie. Zie contact voor de telefoonnummers.

Kan ik ook subsidie krijgen?

Ja. Die is aan strikte regels gebonden, en die vindt u op de website  www.rvo.nl Wel gaat het om fikse bedragen. Indicatie: op de Solesta Silverline 20 V komt een subsidie van ruim 500 euro; op de NIBE 120 L zit een nog veel hogere subsidie. Het is wel ondermeer afhankelijk van de jaaropbrengst.

Ik woon alleen in het huis, is zo’n boiler dan de moeite?

Waarschijnlijk niet. Uw verbruik zal waarschijnlijk aanzienlijk lager zijn dan bij een gemiddeld gezin. De zonneboiler kost u dan meer geld dan hij bespaart.

Mijn dak ligt op het westen. Heeft het zin om een zonneboiler te plaatsen?

Een zonneboiler die wordt geplaatst op een dak dat op het oosten of westen is gericht, levert ongeveer 30% minder warmte en bespaart u dus ook 30% minder energie en geld. Het is aan u zelf om te bepalen of u het dan nog interessant vindt om een zonneboiler te plaatsen.

Hoeveel ruimte neemt een zonneboiler in? Past dat in mijn woning?

Bij de zonneboiler hoort een watervat van 120 liter. Deze neemt behoorlijk wat ruimte in. Het vat moet dichtbij de CV-ketel geplaatst worden en liefst ook dichtbij de collector (= het paneel op het dak). In de meeste huizen zal dit dus op zolder zijn. Het vat past sowieso op uw zolder maar het is afhankelijk van hoe u uw zolder heeft ingericht kan het zijn dat het hinderlijk in de weg komt te staan. Om hier een beeld van te vormen zou u kunnen kijken bij een van uw buurtgenoten die al een zelfde type boiler hebben laten plaatsen.

Als ik zonnepanelen heb, heeft zo’n boiler dan nog wel zin?

Jazeker. Zonnepanelen produceren elektriciteit; een zonneboiler bespaart u gas. In die zin vullen ze elkaar dus mooi aan. Wel is het zo dat ze beide ruimte op uw dak innemen. Als u een zonneboiler plaatst, betekent dit dat u ongeveer drie vierkante meter minder ruimte op uw dak beschikbaar hebt om zonnepanelen op te plaatsen.

In mijn huis hangt een oude cv ketel. Combineert die wel goed met een zonneboiler?

Niet alle CV-ketels zijn geschikt om op een zonneboiler aan te sluiten. Dit geldt alleen voor ketels met een zogenaamd NZ-label. Dit label is meestal op een plaatje of stickers op de ketel aangebracht. De meeste ketels die sinds ongeveer 2000 zijn gemaakt zijn voorzien van dit label.

Kan ik de zonneboiler aansluiten op onze vaatwasser/wasmachine?

Dit kan alleen als uw vaatwasser of wasmachine een warmwater-aansluiting heeft. Voor de meeste van deze machines is dit niet het geval. Als die aansluiting er wel is, kan het zeker de moeite waard zijn.

Wat zijn de onderhoudskosten?

Informeer bij de installateur naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die je op het oog hebt. Bij de meest voorkomende zonneboilers (met een zogeheten terugloopsysteem) is eens per 5 jaar onderhoud voldoende. Dat kost ongeveer 50 euro, dus 10 euro per jaar.

Zie voor meer informatie:

Website van www.hrsolar.nl

Website van www.zonnepanelen-info.nl