Zonnepanelen de investering waard?

Algemene informatie

Zonnepanelen zetten zonne-energie (ongeveer 16%) om in elektrische stroom. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar gehalveerd waardoor het nu niet alleen milieuvriendelijk maar ook financieel aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen. Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Bron: www.milieucentraal.nl

Kosten en baten

Zowel de kosten als de baten hangen af van hoeveel zonnepanelen u aanschaft en van welk type. Onderstaande tabel geeft een indicatie van waar de kosten en opbrengsten gemiddeld op uit zullen komen in het aanbod van Enie.nl. De verschillende typen panelen verschillen hierin niet erg veel van elkaar, het gaat om afwijkingen van minder dan 10% in kosten en opbrengsten. Bij de kosten is de BTW niet inbegrepen. U kunt deze namelijk direct terug krijgen. De terugverdientijd van de panelen bedraagt rond de 8 jaar. Hoe meer panelen, hoe korter de terugverdientijd.

Aantal panelen

Kosten (totaal, excl. BTW)

Opbrengst (kWh / jr)

Opbrengst (€ / jr)

6 panelen

2550

1360

300

10 panelen

3750

2250

500

14 panelen

5000

3150

700

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Vragen zonnepanelen veel onderhoud?

Zonnepanelen vragen niet of nauwelijks onderhoud. Vogelpoep, bladeren en ander vuil spoelt met de regen van de panelen. Een jaarlijkse reiniging is alleen nodig als de panelen staan opgesteld nabij een spoor, drukke snelwegen of onder de rook van zware industrie. Ook zullen panelen minder snel schoonspoelen naarmate ze minder schuin liggen. Wel is het goed om zo heel nu en dan eens te controleren of alles nog goed functioneert. Dit kunt u zelf in de gaten houden door dit af te lezen op de display van de omvormer en/of doordat u kunt inloggen via software die bij de omvormers geleverd wordt.

Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

Dat valt erg mee. De installateur werkt vooral buiten op uw dak. Hij zal een gaatje moeten maken om twee kabels van buiten naar binnen te brengen. Bovendien zal hij enkele aanpassingen doen in uw meterkast (een extra groep).

Als ik niet thuis ben en geen stroom verbruik, wat gebeurt er dan met de opgewekte stroom?

Deze stroomt gaat terug het net in. Het elektriciteitsbedrijf is verplicht u hiervoor dezelfde prijs te betalen als u voor uw stroom betaalt. Het is wel zo dat uw elektriciteitsmeter in staat moet zijn om stroom die de andere kant op gaat te meten. De ouderwetse meters met een draaiende schijf (Ferrarismeter) die in de meeste huizen aanwezig zijn, kunnen dit. Bij veel zon en weinig verbruik zult u deze achteruit zien lopen! In geval van twijfel over uw energiemeter kunt u het vragen aan uw energiebedrijf of aan uw zonnepanelenleverancier.

Terugleveren? Altijd eerst registreren!

Als u zonnepanelen in werking stelt, wordt u door Enexis, de netbeheerder van Noord-Nederland, gezien als eigenaar van een productie-installatie (van stroom). Het is de bedoeling dat u zich daarom op hun site registreert en die registratie dient als basis voor de terugleververgoeding. U doet dat op www.energieleveren.nl​. Pas als u zich hier hebt geregistreerd, produceert u officieel elektriciteit en wordt deze elektriciteit erkend als groene stroom.

Wat is salderen precies en hoe werkt het?

Salderen houdt in dat u aan het einde van het jaar een totaalbalans opmaakt van de zelf geproduceerde elektriciteit en de van het energienet afgenomen elektriciteit. In de praktijk houdt dat het volgende in: de op zonnige momenten terug geleverde elektriciteit kunt u verrekenen met de op bewolkte, of gedurende de nacht, afgenomen elektriciteit. Iedere energieleverancier is verplicht om dit met tenminste 5.000 kWh te doen. U krijgt in feite dezelfde prijs voor de terug geleverde elektriciteit, als wat u betaalt om dit af te nemen. Dit is inclusief de energiebelastingen! Dat betekent dat als uw bruto elektriciteitstarief inclusief belastingen € 0,21 per kWh is, u met dit bedrag mag rekenen als terugleververgoeding. Lees hier meer over de salderingsregeling die tot 2023 is verlengd

Let op!

Produceert u meer dan u verbruikt? Dan ontvangt u slechts het netto leveringstarief, dat vaak ongeveer € 0,05 per kWh is. Het wordt daarom aangeraden niet meer panelen te plaatsen dan voor uw eigen verbruik noodzakelijk zijn. Veel energieleveranciers hebben aangegeven onbeperkt salderen toe te staan. Dit houdt in dat u aan het einde van het jaar onbeperkt de terug geleverde elektriciteit mag wegstrepen tegen de afgenomen elektriciteit. Dit is met name voor particulieren bedrijven met een verbruik tot 50.000 kWh erg interessant. Hierboven is het energiebelastingtarief een stuk lager. Hierdoor krijgt u ook een lagere vergoeding voor uw gesaldeerde elektriciteit en daarmee wordt salderen minder interessant. Heeft u een elektriciteitsaansluiting met een doorlaatwaarde van 3x80 Ampère of kleiner en bent u ook niet voornemens de aansluiting te vergroten, dat kunt u profiteren van salderen.

Hoeveel energie kan ik op mijn dak produceren?

U kunt zelf bepalen hoeveel zonnepanelen u op uw dak wilt plaatsen. Bij meer panelen is de prijs die u betaalt per paneel iets lager. Bij een Bouwfonds-woning passen er in principe 15 panelen op een dak. Het gehele dak ligt dan vol. U kunt dan ongeveer 3.500 kWh per jaar produceren (iets meer dan het verbruik van een gemiddeld huishouden). Niet voor iedereen zal het zinvol of mogelijk zijn om zoveel panelen te plaatsen. Het kan dus zijn dat voor uw huis het maximum lager ligt.

Ik heb een dakkapel. Hoeveel zonnepanelen passen daar nog naast? Of kun je daar ook zonnepanelen opzetten?

Zie onder “Waar hangt de opbrengst vanaf?”

Mijn buurman heeft een dikke boom in de tuin dus ik heb bijna geen zon op het dak. Hebben zonnepanelen dan wel zin?

Zie onder “Waar hangt de opbrengst vanaf?”

Waar hangt de opbrengst voor MIJN huis vanaf?

De hierboven genoemde cijfers geven een gemiddelde. Per woning kan de opbrengst verschillen. Huizen met een schuin dak pal op het zuiden hebben de beste opbrengst. U kunt dit checken op www.zonatlas.nl Bij woningen met een dak op het oosten en westen is de opbrengst lager omdat er minder zon op valt. Het verschil is ongeveer 15 a 20%. Ook bij een dak op het westen kan het daarom absoluut de moeite zijn om zonnepanelen te installeren. Wel kan schaduw door bomen, schoorstenen of dakkapellen de opbrengst flink doen dalen als de zonnepanelen in serie zijn geschakeld. Schaduw op een paneel is dan nadelig is voor het hele systeem. Er bestaan ook panelen speciaal voor meer schaduwrijke plekken en panelen die niet in serie geschakeld zijn. Die hebben per paneel een eigen 'optimizer' (ca. 35 € per stuk). De installateur zal daarom altijd samen met u kijken wat voor uw dak en uw situatie het beste is om te doen. Ook onze energiecoaches kunnen hierin goed met u meedenken.

Kunnen die panelen ook op het dak van mijn schuur?

Ja, technisch is dat geen probleem. De aanbieder kan voor u bekijken of uw schuur een geschikte locatie is (bijvoorbeeld wat betreft schaduw maar ook qua aansluiting op het elektriciteitsnet).

Kan ik niet beter wachten tot de prijs nog lager is?

De prijs zou van zonnepanelen zou inderdaad nog verder kunnen dalen. Het is echter absoluut niet zeker dat dit ook gebeurt. Paddepoel Energiek voor u nu tijdelijk een aanzienlijke extra korting weten te bedingen. Deze is na onze actie niet meer van toepassing. Daarnaast: als u nu zonnepanelen plaatst daalt per direct uw energierekening. Zolang u wacht mist u deze besparing.

Zonnepanelen zijn nogal duur. Hoe weet ik of ik die investering er wel uitkrijg, misschien gaan we straks wel verhuizen?

Panelen zijn inderdaad duur. Het duurt ongeveer 8 jaar voor u ze heeft terugverdiend. Als u voor die tijd gaat verhuizen, kunt u ze uiteraard wel doorverkopen. (Een paneel van 10 jaar oud gaat nog steeds minimaal 15 jaar mee!) Als dat niet lukt, is het ook mogelijk om de panelen mee te nemen naar uw nieuwe huis. Diverse makelaars in de stad hebben aan ons gemeld dat zonnepanelen de waarde van het huis doen stijgen. Bij eventuele verkoop van uw huis kunnen de panelen vaak gewoon worden meeverkocht.

Zie voor meer informatie:

website van milieucentraal.nl
website van siderea.nl
website zonnepanelen